Vanaf 5 jaar kunnen jongens en meisjes bij DVS komen voetballen. Zij beginnen dan met trainingen op de zaterdagmorgen van 10.45 tot 11.45 uur onder leiding van (oud) voetballers.
Zodra een speler 6 jaar is, is hij/zij gerechtigd om in de JO08 uit te komen, dit betekent “Jeugd Onder 8 jaar”.
2x per seizoen wordt er bekeken welke spelers er vanuit de minipupillen groep kunnen doorstromen. Dit is tijdens de zomerperiode en de winterstop. Zodra een speler is doorgeschoven naar een JO08 team, gaat hij/zij competitiewedstrijden spelen op zaterdag(en) en trainen op doordeweekse avond(en).

JO08+JO09 en de JO10+JO11

De leeftijd van de spelers in de JO08 en JO09 is 6 t/m 8 jaar; voor seizoen 2023-2024 wil dat zeggen geboortejaar 2016 is JO08, geboortejaar 2015 is JO09 speler. De spelers in de JO10 en JO11 zijn respectievelijk van geboortejaar 2014 en 2013. De spelers hebben 1x en/of 2x per week training, op zaterdag spelen ze wedstrijden. De JO08, JO09 en JO10 spelen met een zestal op een “kwart veld” (=42,5×30 meter). Een team wordt aangevuld tot maximaal 6 spelers, dus er moet gewisseld worden. Meestal gebeurt dit “vliegend” tijdens de wedstrijd. (Wedstrijd wordt dus niet stilgelegd). Zo krijgt iedereen evenveel speeltijd.  De wedstrijd van JO08 en JO09 duurt 2x 20minuten (na 10 minuten time-out) en de wedstrijd van JO10 duurt 2x 25 minuten (na 12,5 minuut een time-out)
De JO11 speelt (net als de JO12) met een achttal op een “half veld”. Een team wordt aangevuld tot maximaal 8 spelers, dus ook hier moet er gewisseld worden. Na afloop gaan we niet meteen (met je ouders) naar huis. We gaan naar het kleedlokaal waar de geleende spullen weer in de teamtas gedaan worden.
De JO08 hebben nog geen douche-verplichting (de leiders hebben het al druk genoeg met het dichtknopen van jassen, het afvegen van snotneuzen en het vastknopen van schoenen), maar het mag natuurlijk wel.
Er wordt gespeeld in zogenaamde reeksen. Een najaarsreeks en een voorjaarsreeks. Tijdens de winterstop vindt een herindeling plaats voor de voorjaars-competitie. Dit gebeurt door de KNVB op basis van de behaalde resultaten in de najaarsreeks. De teams worden ingedeeld op leeftijd en deels op gelijkheid. Speelplezier staat voorop!
Spelers die zich tussentijds aanmelden kunnen in eerste instantie “alleen trainen”, totdat er een plaats open valt in een team of totdat er voldoende aanmeldingen zijn om met een nieuw team in de competitie te starten. In december kunnen er tussentijds extra teams bij de KNVB aangemeld worden. Dit laatste gebeurt vaak in de JO08 en JO09 categorie omdat daar de aanwas het grootst is.

Tenues

De tenues worden aan het team in bruikleen gegeven. Het tenue bestaat uit shirt en broek, en voor de keeper een keepersshirt. Voor rode sokken, scheenbeschermers, voetbalschoenen en eventueel keepershandschoenen dient zelf gezorgd te worden. Rode sokken zijn te koop aan de bar in onze kantine voor 12 euro. Voor het wassen en in goede staat en volledig houden van de tenues, is het team zelf verantwoordelijk. De “wastas” wordt per toerbeurt door een van de spelers meegenomen om de ouders te laten wassen. De volgende wedstrijd worden ze dan weer door de betreffende speler naar het sportpark meegenomen. De leider stelt hiervoor meestal een wasschema op.

Gang van zaken bij de wedstrijden

Bij thuiswedstrijden dienen de spelers 30 minuten voor aanvang van de wedstrijd op het sportpark aanwezig te zijn. Bij uitwedstrijden vertrekt het team 60 minuten voor aanvang van de wedstrijd vanaf het parkeerterrein bij het sportpark. Zowel bij de uit- als thuiswedstrijden graag in het blauwe AH presentatiepak verschijnen.
Indien een speler zich wil afmelden voor een wedstrijd dient hij dit bij de leider van zijn team te doen. Wanneer de speler verhinderd is voor de training, dient hij dit aan de trainer door te geven.
De leider zorgt voor vervoer en zal dan ook de ouders benaderen om te rijden.

Het spelen van wedstrijden in competitie verband

Speeltijd in de JO08 en JO09 is 2x 20 minuten, bij de JO10 is dat 2x 25 minuten en bij de JO11 en JO12 is dat 2x 30 minuten.
Bij JO08, JO09 en JO10 wordt er 6 tegen 6 gespeeld en mag men onbeperkt wisselen. Na de wedstrijden worden er door alle spelers penalty’s genomen. De veldafmeting bedraagt 42,5×30 meter en een strafschop wordt vanaf 7 meter genomen. De arbitrage wordt uitgevoerd door een spelbegeleider. Time-out (2 minuten) halverwege iedere helft.
Bij JO11 en JO12 wordt 8 tegen 8 gespeeld; ook hier worden er door alle spelers penalty’s genomen. De veldafmeting bedraagt 64×42,5 meter en een strafschop wordt vanaf 9 meter genomen. De rol van de arbitrage wordt uitgevoerd door een pupillenscheidsrechter. Time-out (2 minuten) halverwege iedere helft.

Gedragscode voor ouders

De trainer/leider bepaalt hoe er gespeeld moet worden in het veld; de kinderen luisteren alleen naar hem en NIET naar hun ouders. Positief aanmoedigen mag natuurlijk altijd; graag zelfs.
Ouders staan naast het veld en niet in het veld. Bijvoorkeur ook niet achter de goal. Vanaf JO12 gaan er geen ouders meer mee de kleedkamers in.

De bal

Bij de JO08 t/m JO10 wordt gespeeld met een bal maat nummer 4 met een maximaal gewicht van 290 gram. Bij de JO11 en JO12 wordt gespeeld met een bal maat nummer 5 met een maximaal gewicht van 320 gram.

Spelregels

Het spel begint in het midden van het veld en de tegenstander moet een afstand van 5 meter in acht nemen. Buitenspel is niet van toepassing. JO08 en JO09 spelers mogen hun handen ter bescherming gebruiken; dit wordt niet bestraft.
Indien een daadwerkelijke doelkans door een opzettelijke overtreding wordt ontnomen, dan kan een strafschop worden gegeven. Deze wordt dan op 7 meter van het doel genomen. Het is toegestaan om terug te spelen op de keeper die de bal dan ook in zijn/haar handen mag nemen.
Achterballen mogen door de keeper of veldspeler met de voet vanaf de grond worden ingepasd. Hinderen van de keeper is daarbij niet toegestaan. Hoekschoppen: indribbelen of inpassen; bij indribbelen mag diegene zelf scoren.  Uitbal: indribbelen; de speler die indribbelt mag zelf scoren.
Een vrije trap wordt bij alle overtredingen gegeven en zijn altijd direct, waarbij de tegenstander op 5 meter afstand moet staan. Een inworp wordt normaal genomen. Foutief genomen inworpen moeten worden overgenomen.
Het toepassen van de spelregels ligt in de hand van de scheidsrechter. Deze kan maar een bedoeling hebben en dat is om iedereen zoveel mogelijk te laten voetballen. Op het speelveld zijn alleen de spelers en de scheidsrechter. Coaches, begeleiders en anderen mogen zich tijdens de wedstrijd niet tussen de spelers begeven en blijven dus vanaf de zijlijn positief stimulerend aanwijzingen geven.

Kleedlokalen

De kleedlokalen worden op een wedstrijddag meestal door meerdere teams gebruikt. Zorg er daarom voor, dat na afloop van een wedstrijd het lokaal netjes achtergelaten wordt. Dit geldt voor zowel thuis- als uitwedstrijden. Sinds augustus 2021 heeft DVS lockers buiten staan onder het afdak. Doe hier alle tassen/kleding in zodra iedereen omgekleed is. Laat niks in het kleedlokaal liggen. De viercijferige code van de lockers kun je zelf instellen. Zie plaatje gebruiksaanwezig op de lockers.

Na de wedstrijd neemt iedereen zijn spullen weer uit de locker en gaat naar het kleedlokaal om te douchen en om te kleden. Na afloop, als alle spelers uit het lokaal zijn, controleer dan altijd of er geen spullen zijn blijven liggen. Voor een training geldt in principe hetzelfde.
Wij verzoeken de trainers om na afloop, als alle spelers uit het lokaal zijn, met een trekker door het lokaal te gaan en al het vuil en water naar de douche ruimte te verplaatsen. De terreinverzorger zorgt daarna voor het opruimen hiervan.

Hygiëne

Hygiëne is een belangrijk aspect voor en na de training of wedstrijd. Daarom adviseren wij om na afloop alle spelers te laten douchen. Het is de bedoeling dat de spelers in de JO08 t/m JO11 het douchen na afloop reeds aangeleerd krijgen. Vanaf de JO12 en JO13 is het douchen verplicht.
Let hierbij op het dragen van badslippers tijdens het douchen. Naast het hygiënisch aspect is ook het gezondheidsaspect hier van belang. In bezwete kleren door de kou naar huis gaan is vragen om problemen.

Complete teams

Mocht een team door blessures, ziektes of om andere redenen met te weinig spelers komen te staan, dan neemt de leider contact op met de betreffende coordinator. Deze kijkt hoe dit probleem op te lossen is.
De leider hoort van de coordinator wat de oplossing is en wat er gedaan moet worden. Er wordt dus niet op eigen gelegenheid spelers benaderd of tegenstanders afgebeld zonder dat dit met de coordinator is afgestemd.
Op zaterdagen zonder competitieprogramma die buiten de vakantie vallen, worden door de wedstrijdsecretaris vriendschappelijke wedstrijden afgesproken met andere verenigingen. De leiders en spelers weten dus dat op die dagen een inhaal- of vriendschappelijke wedstrijd gespeeld kan worden. Ook voor vriendschappelijke wedstrijden geldt dat om wat voor reden dan ook, er door de leider niet wordt afgemeld. De tegenstander rekent er ook op dat er gespeeld wordt.

Afgelastingen

Hierbij hebben we twee mogelijkheden: algehele afgelasting door KNVB of incidentele afgelastingen door verenigingen. Kijk daarom altijd even op de voetbal.nl app.
Voor trainingen geldt in principe hetzelfde. Bij slechte weersomstandigheden worden de velden aan het einde van de middag gekeurd. Via de trainers/leiders app is vanaf 16.30 uur te zien of de velden afgekeurd zijn voor training. Dit wordt vervolgens door de trainer/leider via de eigen groepsapp bekend gemaakt aan de spelers.

Voor de minipupillen geldt dat er z.s.m. op zaterdagmorgen een email wordt gestuurd bij afgelasting.

Spelregelbewijs

Een spelregelbewijs maakt spelers en speelsters van jongs af aan vertrouwd met de regels en geeft meer inzicht in – én begrip voor – beslissingen van de scheidsrechter. Daarnaast zorgt het kennen van de regels voor sportiever spel, waarbij het juist toepassen van de regels ook nog eens zorgt dat je als team meer kans maakt om te winnen.
Alle spelers vanaf geboortejaar 2003 en ouder, zijn verplicht het spelregelbewijs in hun bezit te hebben. Hierbij maakt het niet uit of je bij de junioren of de senioren voetbalt. Spelers uit 2006 hebben het seizoen 2022/2023 om het Spelregelbewijs te behalen. Zij moeten het spelregelbewijs voor 1 september 2023 behaald hebben. De verenigingen kunnen via Sportlink Club de spelers en speelsters uitnodigen per mail om het spelregelbewijs te halen. Zij kunnen het spelregelbewijs halen op de website van Voetbalmasterz. Spelers en speelsters kunnen vanaf nu rechtstreeks inloggen met hun KNVB account, waardoor activeren niet langer meer noodzakelijk is.
Wanneer leden uit de genoemde geboortejaren het spelregelbewijs niet hebben, mogen zij het seizoen daarop niet voetballen. Een speler heeft een heel seizoen de tijd om het te halen. Spelers krijgen een waarschuwing wanneer zij spelen zonder spelregelbewijs terwijl ze dat wel hadden moeten hebben. De waarschuwing is in de vorm van een overtreding. Bij de zevende overtreding volgt er een straf.
Na deze zevende overtreding wordt er aangifte bij de tuchtcommissie gedaan. Mogelijk volgt er dan een sanctie. De richtlijn hiervoor is een boete van 200 euro voor de vereniging en vier wedstrijden uitsluiting, waarvan 2 voorwaardelijk, voor de speler.

JO12 + JO13

Deze spelers zijn geboren in 2012 en 2011.
De JO12 speelt 8 tegen 8 op een kleiner veld (=64×42,5 meter) en de speeltijd is 2x 30 minuten (na 15 minuten een time-out). Er wordt gespeeld met een bal nummer 5 met een maximaal gewicht van 320 gram.
De JO13 speelt op een groot veld., de speeltijd is 2x 30 minuten. Er wordt 11 tegen 11 gespeeld; er mag onbeperkt gewisseld worden. Er wordt gespeeld met een bal nummer 5 met een maximaal gewicht van 370 gram. Bij JO13 worden achterballen vanaf het strafschopgebied (16-meterlijn) genomen en een hoekschop wordt op het kruispunt van strafschopgebied en achterlijn genomen.

JO14 + JO15

Deze spelers zijn geboren in 2010 en 2009.
Speeltijd in deze groep is 2x 35 minuten. Er wordt 11 tegen 11 gespeeld en vanaf de 2e klasse en lager mogen maximaal 5 spelers gewisseld worden. Een speler welke is gewisseld, mag eventueel weer terug het veld in. Er wordt gespeeld met een bal nummer 5 met een maximaal gewicht van 370 gram.

JO17

Deze spelers zijn geboren in 2007.
Speeltijd in deze groep is 2x 40 minuten. Er wordt 11 tegen 11 gespeeld en vanaf de 2e klasse en lager mogen maximaal 5 spelers gewisseld worden. Een speler welke is gewisseld mag eventueel weer terug het veld in. Er wordt gespeeld met een bal nummer 5 met een maximaal gewicht van 450 gram.