Voorbeschouwing seizoen 2020-2021 (met Sander Bosch)

Zondag 20 september gaat de competitie weer van start. Na het beëindigen van de vorige jaargang door de corona crisis is er voor D.V.S. 1 toch iets veranderd. Waar het uitgangspunt was dat er voor het seizoen 2019-2020 geen promotie- degradatieregeling zou zijn, was daar de verrassing dat het vaandelteam van D.V.S. toch promoveerde. Met trainer Sander Bosch kijken we even terug en maken we een voorbeschouwing op het komende seizoen.

Sander hoe heb jij het stilleggen van de competitie 2019-2020 beleefd?

Allereerst vond ik het zeer verrassend en ik had niet verwacht dat het zo’n grote impact zou hebben. Na twee weken was ik er echter wel aan gewend en kon ik extra tijd besteden aan mijn zoon en mijn vrouw. Als hoofdtrainer ben je in het seizoen toch wel heel veel tijd kwijt aan het hele voetbal gebeuren. Na twee maanden begonnen het echter wel weer te kriebelen.

Was het een grote verrassing dat jullie promoveerde naar de 4e klasse?

Als D.V.S. hebben we de aanvraag zelf gedaan. We stonden bij het stil leggen van de competitie niet bovenaan en wisten dat de kans klein zou zijn. Waar andere clubs duidelijk aangaven een aanvraag voor promotie of degradatie gedaan te hebben, hebben wij het stil gehouden. Begin juni kregen wij een telefoontje van de KNVB dat we in de 5e klasse zouden blijven. De verrassing was dan ook groot dat we enkele dagen later werden gebeld dat er toch een plaatsje in de 4e klasse was vrijgekomen. 

Hoe is de voorbereiding verlopen?

We hebben eigenlijk de hele zomer door getraind. In het begin 1 keer in de week en vanaf begin augustus zijn we weer twee keer in de week gaan trainen. In de voorbereiding hebben we weinig blessures gehad alleen bij sommige spelers wat kleine pijntjes. We hebben veel oefenwedstrijden gespeeld. De wedstrijden tegen SV Lierop, Endse Boys, Nederwetten en een combinatie van Braakhuizen werden gewonnen. Alleen de wedstrijd tegen een combinatie van De Valk ging verloren. Ik heb in de voorbereiding veel spelers gebruikt om iedereen een kans te geven.

Waar heeft de nadruk gelegen in de voorbereiding?

We wilden graag een ander spelsysteem gaan spelen. In de corona tijd hebben we daar met een aantal vaste krachten over gesproken. Hier hebben we in de voorbereiding veel tijd aan gespendeerd en daarbij kwam regelmatig geen bal aan te pas. We hebben ook een goede conditionele basis gelegd. Daarnaast hebben we een zeer grote groep (voor 3 elftallen zijn 58 spelers beschikbaar) met veel jonge jongens en hebben we veel tijd geïnvesteerd om er een hechte groep van te maken.

De concurrentie binnen de selectie is toegenomen. Hoe kijk je daar zelf tegen aan?

De situatie is duidelijk anders dan een aantal jaren geleden. Voor 3 elftallen hebben we een grote groep beschikbaar en dat betekent dat je af en toe mensen teleur moet stellen. Je moet af en toe lastige keuzes maken maar spelers die in een selectie spelen moeten zich wel realiseren dat we met competitief voetbal bezig zijn. Langzaam kom je er wel uit en hebben we de selectie voor 1 terug gebracht naar 22 spelers. Als ik kijk naar de groep die beschikbaar is zijn alle plaatsen in het elftal dubbel bezet.

Afgelopen zondag hebben jullie je geplaatst voor de volgende bekerronde. Voor buitenstaanders was dat een enorme verrassing. Hoe heb jij dit zelf beleefd?

We zaten natuurlijk in een zware poule met twee 3e klassers en één 4e klasser. Meestal zie ik deze wedstrijden als een soort oefenwedstrijden. In de eerste wedstrijd uit bij Vlijmense Boys haalden we met een uitslag van 5-5 een goed resultaat. Jammer dat we deze wedstrijd niet winnend af konden sluiten omdat we vlak voor tijd nog tweemaal een voorsprong uit handen gaven. Thuis tegen buurman R.P.C. was er een echte derby sfeer die vooraal werd gemaakt door de spelers van D.V.S. 2 en 3. Als we heel eerlijk zijn, was R.P.C. de betere ploeg maar hebben we in deze wedstrijd aangetoond dat met veel strijd en passie goede resultaten bereikt kunnen worden. De laatste wedstrijd thuis tegen Tivoli was duidelijk de minste. Tivoli had in de beker poule 2 grote nederlagen geleden en D.V.S. zou dat varkentje wel even wassen. We kwamen al heel vroeg op voorsprong en er sloop iets van “de wedstrijd is al gespeeld” in de ploeg. Met grote moeite werd dan ook de 2-1 overwinning over de streep getrokken.

Had je D.V.S. niet liever in de Kempische 4e klasse terug gezien?

Ik denk dat het in de Kempische klasse waarschijnlijk wat gezelliger zou zijn. Teams die publiek mee brengen zorgen daar vaak ook voor. Daarnaast zou er dan ook weer een echte buren ruzie met onze plaatsgenoot Waalre plaats vinden. Hier keken veel D.V.S.-ers toch wel naar uit. In 4F treffen we met Tivoli een buur die nog dichter bij zit dan Waalre maar hier hebben we duidelijk wat minder mee. Ik ben echter tevreden met de klasse indeling en spelen tegen tegenstanders en op sportparken waar je nog nooit geweest bent heeft ook zijn charme.

Wat verwacht je van D.V.S. in de competitie?

In eerste instantie is het doel handhaving. De laatste decennia volgde er bij promotie weer te snel een degradatie. We hebben een zware start van de competitie. We beginnen zondag 20 september met een thuiswedstrijd tegen VOW uit Zijtaart daarna hebben we een uitwedstrijd naar Acht om in de derde wedstrijd Avesteyn te ontvangen in Aalst. Door kenners wordt VOW gezien als een titelkandidaat in de 4e klasse F. Acht is al jarenlang een stabiele 4e klasser met uitschieters naar boven en Avesteyn heeft de afgelopen jaren regelmatig een periodetitel gepakt. Ik ben er echter van overtuigd dat wij in deze wedstrijden ook punten gaan halen.

Hoe bekend ben je zelf met de clubs die in de 4e klasse F spelen?

Voor mij zitten er ook verschillende onbekende clubs in deze klasse. Daarnaast de clubs die we wel kennen van naam daar hebben we de afgelopen jaren niet vaak tegen gespeeld. Ik heb echter een groot netwerk om informatie over de ploegen te krijgen waarvan ik op dit moment gebruik maak.

Waar liggen de sterke en minder sterke punten in je selectie?

Iets wat er op dit moment bovenuit steek is de eenheid die de ploeg uitstraalt. Sinds mijn trainerschap bij D.V.S. hebben we hier ook vol op ingezet. Ik denk dat we voetballend een grote stap hebben gemaakt en daardoor in de 4e klasse ons kunnen meten met de tegenstanders. Daarnaast zijn we tactisch sterk en heb ik er enkele jongens bij lopen die daarin het verschil kunnen maken. Een minder sterk punt hebben we afgelopen zondag gezien: onderschatting van de tegenstander.

Ben je tevreden over je selectie?

Hier kan ik alleen maar met ja op antwoorden. We hebben de afgelopen jaren iets moois neergezet van een selectie waarbij we amper twee teams op de been konden brengen tot een talent volle groep met 58 spelers voor 3 selectieteams. De trainingsopkomst is groot en dit is niet alleen om beter te worden maar dit heeft ook een sociaal doel. De grote trainingsopkomst zegt iets over de trainingen maar ook over het feit dat jongens het leuk vinden om in de selectie van D.V.S. te voetballen.

Waar ligt volgens jou het plafond voor D.V.S. 1?

Binnen een periode van 5 jaar moet D.V.S. een stabiele derde klasser worden. Het is echter wel belangrijk dat daarvoor de huidige voorwaarden gehandhaafd blijven.

Korte voorspelling. Waar gaat D.V.S. eindigen in de 4e klasse F?

Ik ben er van overtuigd dat we in het linkerrijtje gaan eindigen!